Bursa’nın nefis lezzetleri
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda Karagöz ile Hacivat'ın memleketi Bursa'ya konuk oluyoruz. İlk bakışta direkt Osmanlı lezzetlerinin hakim olduğunu gözlemlesem de, Bursa mutfağını biraz inceleyince göçmen etkisini hemen farkettim. Bursa'ya özgü en meşhur sokak lezzetlerini bizzat yerlerinde tadıp değerlendirince de sizlerle paylaşmam kaçınılmazdı. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile... Hayırlı iftarlar.
DEDE ÇORBASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Un, su ve tuz ile hamur yapılır. Oklava ile erişte yufkası kalınlığında açılır. Yufka oklavaya dolandıktan sonra bir parmak kalınlığında kesilir. Şeritler halindeki parça hamurlar bıçakla, uzun kenarı 1 santim olan dikdörtgen parçalar kesilir, eğer daha küçük parçalar halinde isteniyorsa dikdörtgen şeklindeki hamurlar tekrar ortadan ikiye bölünür. Nohut ve tavuk başka tencerelerde pişirildikten sonra tavuk etleri elle küçük parçalara ayrılır. Tavuk suyuna hamurlar ile tavuk eti ve haşlanmış nohut atılarak yaklaşık 15 dakika kısık ateşte pişirilir. Çorbayı ocaktan almadan üzerine tereyağında yakılmış nane dökülür.
CANTIK
MALZEMELER
İÇ HARCI İÇİN:
YAPILIŞI: İlk önce yoğurma kabına kuru maya, şeker ve süt konur, 10 dakika bekletilir. Köpüren mayaya diğer sıvılar ve en son un eklenir. 45 dakika mayalanması için beklenir. Tüm iç harç malzemeleri karıştırılır ve dolapta dinlenmeye bırakılır. Mayalanan hamurdan arzu edilen büyüklükte bezeler ayrılır ve her biri daireler şeklinde açılır. Açıldıktan sonra tepsiye dizilir, üzerine yumurta sarısı sürülür ve iç harç koyulur. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişmeye bırakılır.
CEVİZLİ LOKUM
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
İÇ HARÇ:
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI: Hamur malzemelerini yoğurup bırakıyoruz. Mayalanınca, sıvı yağ döktüğümüz tezgahımızda, el yardımıyla hamuru büyütüyoruz. Tekrar sıvı yağ sürüp iç harcını üzerine eşit şekilde döküyoruz. Hamuru rulo şeklinde içe doğru kıvırıyoruz. Ucunu tutturmak için yumurta sarısı sürüyoruz. Üç parmak kalınlığında dilimleyip dik bir şekilde tepsiye diziyoruz. Üzerine önce sıvı yağ, daha sonra yumurta sarısı ve en son susam serpip 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."